20 Януари, 2024

Вътематочна спирала- какво предствлява, как се поставя и за кой е подходяща?

Поставянето на вътрематочна спирала (интраутеринен песар) е метод за контраценция , при който в амбулаторни условия същата се поставя в маточната кухина.

В днешно време съществува голямо разнообразие от спирали, което налага осъщетвяването на предварителна консултация с акушер-гинеколог. По време на консултацията ще направим пълен гинекологичен преглед, ще вземем микробиологична проба за да изключим евентуална инфекция и ще обсъдим с Вас плюсовете и минусите на този метод. Основни преимущества на метода са неговата дълграйност ( в зависимост от вида- между 5 и 10 години), ниската цена и високата ефективност.

Вътрематочните спирали са подходящи за раждали жени и при постоянен партньор. Те са основно средство на избор и в кърмаческия период, тъй като не оказват влияние върху лактацията. Като при всеки метод и тук има противопоказания. Абсолютните контаиндикации включват: бременност; остра и хронична тазово възпалителна болест; злокачествени заболвания на женската полова система; маточни кръвотечения с неизяснен произход. Относителни противопоказания са предхождаща извънматочна бременност, нарушения в съсирването на кръвта, някои сърдечно-съдови заболявания и висок риск от сексуално-трансмисивни инфекции.

Поставянето на вътрематочния песар е често извършвана амбулаторна процедура, свързана с мининален дискомфорт за пациента. Най-подходящият момент за поставянето на спиралата е края на менструацията или първите дни след нея. След поставянето се оставя тънка нишка, чрез издърпването на която се премахва спиралата. Свалянето на песара не е обвързано с менструалния цикъл и е напълно безболезнено.

Най-често използваните вътрематочни спирали са тези съдържащи медни или сребърни нишки. Съществуват също и хормонални вътрематочни песари, които освен заради контрацептивния им ефект се употребяват и за консервативно лечение на някои често срещани гинекологични заболявания.

За да изберете най-подходящия за вас метод на контрацепция, не се колебайте да се свържете с нас за консултация!

Полезно

Полезни статии

Тук ще намерите полезни статии и информация свързани с женското здраве и бременност.