10 Януари, 2024

Често задавани въпроси - отговори ( QA )

Какво включва профилактичният гинекологичен преглед по НЗОК?

Преглед със спекулум, скрининг за рак на маточната шийка(цитонамазка), бимануална палпация, ехография на малък таз(трансвафинална и/или абдоминална)

Какво препоръчвате в допълнение към профилактичния преглед по НЗОК?

Взимане на проба от вагинален и цервикален секрет

Профилактичен гинекологичен преглед-колко често?

препоръчваме да е поне веднъж годишно, а при високорискови пациенти и пациенти с фамилна обремененост- поне 2 пъти в годината. След прегледа ще ви дадем препоръка кога да бъде следващият.

Какви изследвания е уместно да направя при плануване на бременност?

профилактичен гинекологичен преглед, скрининг за заболявания на щитовидната жлеза, ОГТТ (при пациенти с инсулинова резистентност; СПКЯ; диабет), изследване на гликиран хемоглобин (при пациенти с установен диабет), ПКК, урина, профилактичен прелгед при дентален и очен лекар; консултация със специалист от съответната специалност при придружаващи заболявания

Как мога да се запиша за проследяване по програма „Майчино здравеопазване“( Женска консултация) ?

необходимо е направление от ОПЛ за проследяване на бременност ( т. 9/ т.11 в случеите на преизбор на АГ)

Имам положителен тест за бременност. Кога да дойда за преглед?

хубаво е да изчакате поне 1 седмица след положителния тест за бременност, ако нямате оплавания.

Как се доказва бременността?

С уринарен/ кръвен тест за бременност и ехографски преглед. В първите седмици след забременяването ехграфията е препоръчително да бъде трансвагинлна, с напредване на бременността прегледа може да се извърши и трансабдоминално( през корема).

На колко безплатни ехографии подлежа по време на бремеността, ако се проследявам при вас по програма „Майчино здравеопазване“(НЗОК)?

В програмата са предвидени 4 акушерски ехографски прегледа при нормална бременност : Един път - 4 - 10 г.с.; един път - 11 - 13+6 г.с.; един път - 18 - 23+6 г.с.; един път в трети триместър. При проследяване в „АГПСМПАГ д-р Мерджанова, д-р Иванова“ ООД и при медицински индикации за нужда от допълнителни ехографии(извън покритите от НЗОК), същите се извършват безплатно. При желание на пациентката за допълнителни ехографски прегледи те следва да се заплатят по изнесения ценоразпис.

Какви изследвания препоръчвате освен задължителните по програма „Майчино здравеопазване“?

- Препоръчваме по време на първи триместър на бременността да изследвате TSH, fT3, fT4, TAT, MAT (ако не са изследване преди забременяването); вит.Д; токсоплазмоза- IgM+IgG; цитомегаловирус- IgM+IgG; изследване на цервикален секрет; комбиниран скрининг в първи триместър (11-13г.с.6д.); при пациенти с висок риск от захарен диабет се препоръчва ОГТТ при първата пренатална консултация.
- по време на втори триместър –ОГТТ за всички бременни (24-28г.с.); изследване на церикален и вагинален секрет; скрининг за преждевременно раждане(чрез измерване на дължината на маточната шийка); Фетална морфология в периода 19-23г.с.(възможно е да е по НЗОК,чрез издаване на направление от наша страна)
- трети триместър- късна фетална морфология (след 28г.с.) ; NST; изследване на цервикален секрет

Как стои въпроса с послеродовото проследяване?

Подлежите на 2 профилактични прегледа в следродилния период- първият е 7 дни след раждането, а вторият на 30тия ден. При тях проследяваме послеродовото възстановяване и лактацията. При проблем/ притеснение относно кърменето и/или възстановителния процес може да се свържете с нас на някой от посочените телефони и да ви прегледаме и извън препоръчителните 2 прегледа.

Кога след раждане е добре да напавя преглед на гърдите и профилактичен гинекологичен преглед?

Профилактичен гинекологиен преглед след раждането е препоръчително да направите 6 месеца след него, а профилактичен преглед на гърди с ехограф се извършва 6 месеца след преустановяване на кърменето.

Как да запазя час за преглед?

През платформата на Супердок.Посочените часове включват преглед по НЗОК и платен прием. При липса на часове или нужда от по-ранен преглед може да се свържете с нас на някой от посочените телефони.

Възможен ли е гинекологичен преглед по време на менструация или при генитално кървене?

Да, като при генитално кървене,което не свързано с менструацията такъв преглед е силно препоръчителен. При такъв преглед не винаги може да бъде взета цитонамазка, както и проба от вагинален или цервикален секрет.

Ако съм бременна и имам генитално кървене трябва ли да бъда прегледана?

Да, и прегледа е спешен. Същият включва преглед със спекулум, бимануална палпация и акушерска ехография. Ако кървите по-обилно и/или имате болки ниско в корема/контракции е уместно да посетите болница по спешност.

Какво да нося с мен по време на преглед?

Наличната медицинска документация и предходни изследвания.

Възможно ли е присъствието на близък по времене на преглед?

Да. При преглед по време на бременност може да дойдете с един придружител.
При гинекологичен преглед ви съветваме да ни посетите сами, въпреки че няма проблем да сте с придружител.
При преглед на лица под 18 год. възраст е задължително присъствието на родител/настойник.
При грипни епидемии са забранени посещенията с придружител, с изключение на прегледите на лица под 18 год. възраст

Бременна съм и имам записан час за женска консултация, но обявиха грипна епидемия. Уместно ли е да ви посетя въпреки това или часът ми отпада?

При грипна епидемия се спират женските и детски консултации, както и плановият прием в болница, поради което часът ви отпада и ви молим да го анулирате. Ако имате оплаквания/ притеснения не анулирайте часът си и ни посетете въпреки това. Съветваме ви в такива ситуации при прегледа да бъдете с маска.

Полезно

Полезни статии

Тук ще намерите полезни статии и информация свързани с женското здраве и бременност.