24 Януари, 2024

Цитонамазката- какво представлява и защо е толкова важна?

Цитонамазката е скринигов метод с голямо значение за ранното откриване на предракови изменения и рак на маточната шийка. Тя е важна част от профилактичния гинекологичен преглед.

Много пациенти се притесняват от взимането на пробата и отлагат годишния си преглед при акушер-гинеколог. Причината вероятно са думите „цитонамазка“ и „рак“, които звучат плашещо, но самата процедура е безболезнена и изключително бърза (обикновено под 5 минути). След поставянето на спекулума със специална четка и шпатула се взима пробата от маточната шийка, нанася се върху предметни стъкла и се фиксира със спирт( при конвенционалната цитонамазка). След взимането на цитонамазката в редки случеи може да има оскъдно кървене/зацапване, което е нормално, предминава за ден и не е сигнал за проблем.

Най-подходящото време за взимането на пробата са първите дни след края на менструалното кървене, като се препоръчва пробата за цитонамазка да бъде взета преди овулацията.

Цитонамазката е само за онко профилактика на рака на маточната шийка. Тя не е метод за диагностика на възпалителни и хормонални промени. При данни за възпаление е необходимо първо да се вземе микробиологична проба, да се проведе лечение, след което да пристъпим към взимането на цитонамазка. Това е важно, понеже налична инфекция би могла да замъгли оценката на основното, което целим с взимането на цитонамазка, а именно – онко профилактиката.

В нашия кабинет предлагаме взимането на конвенционална цитонамазка (покрита от НЗОК) и на течно-базирана цитонамазка. Каква е разликата може да прочетете в следващите няколко реда.

Конвенционалната намазка има много добри страни, но и недостатъци на самия метод (съхранение, начин на взимане и нанасяне върху стъклото) . Тя е подходяща за масов скрининг, заради по-ниската си себестойност. Ако обаче целим по-детайлно изследване (при високорискови пациенти), тогава подходяща е течно-базираната цитология. При нея е минимилизирано влиянието на човешкия фактор.  Течно-базираната цитология се взема по лесен и стандартизиран начин само с четка, проектирана така,че да достига до всички тези зони, които са по- трудно достъпни с обичайния метод. Съхранението на пробата е в специална среда, в която може да издържи на стайна температура до няколко седмици, Едно от големите предимства на течно-базираната цитонамазка е че от същия разтвор в рамките на 4 седмици може да бъде извършено допълнително изследване за човешки папилома вирус(HPV) без да се налага да ни посетите отново.

Призивът ни към Вас е да не отлагате профилактичния гинекологичен преглед и взимането на цитонамазка!

Полезно

Полезни статии

Тук ще намерите полезни статии и информация свързани с женското здраве и бременност.